Page 40 - Inżynieria & Utrzymanie Ruchu I kw. 2025
P. 40
Case studies
KONTROLA ŻYWNOŚCI
Ochrona przed ciałami obcymi w produktach spożywczych
Wymagania dotyczące higieny i jakości produktów w przemyśle spożywczym są bardzo wysokie. Wynika to z surowych międzynarodowych przepisów, takich jak HACCP, ISO 22000 i NSF. W celu spełnienia tych norm producenci żywności są zobowiązani do stosowania niezawodnych
i wysoce dokładnych rozwiązań. Jednocześnie, w obliczu rosnących kosztów surowców, energii
i pracy, muszą wdrażać wydajne technologie, aby obniżyć koszty i zabezpieczyć swoje marże. Minebea Intec, jako wiodący globalny dostawca urządzeń wagowych i kontrolnych, oferuje indywidualne rozwiązania, które są precyzyjnie dostosowane do tych wyzwań w produkcji żywności.
Atmosfera w sali konferencyjnej jest napięta. Zbiera się zespół zarządzający. Szef działu kon- troli jakości kładzie na stole wyniki badań: me- talowe wióry w partii produktów spożywczych - wycofanie produktu z rynku jest nieuniknione. Kilka chwil później telefony w dziale obsługi rozdzwaniają się na dobre. Klienci, supermarkety i hurtownicy muszą zostać poinformowani. Przygotowywana jest wiadomość e-mail z re- klamacją, a zespół mediów społecznościowych jest gotowy do udzielenia uspokajających, ale szczerych wyjaśnień. „Jak coś ta- kiego mogło się wydarzyć?” - pyta cicho kierownik sprzedaży, podczas gdy kierownik operacyjny z poważną miną rozmawia przez telefon komórkowy, koordynując działania zespołu logi- stycznego.
Wszystkie zapasy muszą zostać sprawdzone, a partie, któ- rych to dotyczy, wycofane. W tym samym czasie linia produk- cyjna zostaje zamknięta.
Wszystkie oczy skupiają się na czyszczeniu i sprawdzaniu maszyn, aby upewnić się, że żadne cząsteczki nie dostaną się do przyszłych partii.
Taki scenariusz staje się coraz bardziej powszechny w prze- myśle spożywczym na całym świecie. Według raportów Food and Drug Administration (FDA) i unijnej bazy danych RA- PEX, ciała obce w produktach Spożywczych stanowią do 23% wszystkich przypadków wycofywania produktów z rynku w krajach uprzemysłowionych, w zależności od regionu. Jedy- nie skażenie mikrobiologiczne i błędy w etykietowaniu alerge- nów prowadzą do częstszego wycofywania produktów z rynku. Dla producentów żywności wycofanie produktu z rynku ozna- cza jednak nie tylko wysokie koszty, ale także znaczny uszczer- bek na wizerunku.
Rygorystyczne przepisy, takie jak HACCP, ISO 22000 i NSF, mają zatem kluczowe znaczenie dla zminimalizowania takiego ryzyka. Ustanawiają one jasne standardy zapobiegania
38 I kwartał 2025
INŻYNIERIA & UTRZYMANIE RUCHU – www.utrzymanieruchu.pl