Page 41 - Inżynieria & Utrzymanie Ruchu I kw. 2025
P. 41

zanieczyszczeniom w całym łańcuchu produkcyjnym. Zapew- nia to nie tylko odpowiednią jakość produktu, ale także znacz- nie zmniejsza ryzyko wycofania produktu z rynku. Techno- logie ważenia i kontroli  rmy Minebea Intec przyczyniają się do zapewnienia zgodności z tymi przepisami, rozpoznając po- tencjalne zagrożenia, takie jak ciała obce w produktach, zanim tra ą one na rynek.
Kontrola żywności poprzez HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli)
HACCP to prewencyjny, globalny system zarządzania mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Wymaga on od producentów identy kacji i oceny potencjalnych zagrożeń (biologicznych, chemicznych,  zycznych) w całym procesie produkcji żywności. Na podstawie tej analizy należy zde nio- wać krytyczne punkty kontroli (CCP), w których ryzyko jest eliminowane lub minimalizowane za pomocą środków zapo- biegawczych. W Unii Europejskiej i wielu innych krajach na całym świecie wdrożenie HACCP jest obowiązkowym wymo- giem w produkcji żywności.
Technologie Minebea Intec, takie jak detektor metali Mi- tus®, są idealne do monitorowania i kontrolowania takich punktów krytycznych. „Nasz detektor metali Mitus® ze zinte- growaną technologią MiWave oferuje skuteczne rozwiązanie do detekcji ciał obcych”, mówi Linus Dellweg, Global Product Manager w Minebea Intec. „Dzięki wysokiej czułości detek- tor metali Mitus® wykrywa nawet najmniejsze cząstki metalu, także przy większych efektach produktu, a tym samym w de- cydujący sposób przyczynia się do zapewnienia, że produkty spożywcze spełniają najwyższe standardy bezpieczeństwa i ja- kości”. Rezultatem jest maksymalne bezpieczeństwo produktu przy maksymalnej wydajności.
Systemy kontroli rentgenowskiej  rmy Minebea Intec, poza wykrywaniem i usuwaniem metali, oferują rozwiązania do detekcji zanieczyszczeń ze szkła, kamieni, niektórych two- rzyw sztucznych i kości. Seria detektorów Dymond wykra- cza daleko poza standardową kontrolę żywności pod kątem ciał obcych. Urządzenia te sprawdzają również kompletność opakowań, kontrolują poziomy napełnienia oraz wykrywają uszkodzenia produktów. Dzięki tym wszechstronnym funk- cjom detektory X-ray znacząco przyczyniają się do zapewnie- nia zgodności z międzynarodowymi normami higieny i bez- pieczeństwa produktów.
Norma ISO 22000 dotycząca żywności
Międzynarodowa norma ISO 22000 to globalnie znormali- zowane wymagania dotyczące systemów zarządzania bezpie- czeństwem żywności. Obejmuje ona wszystkie etapy procesu wytwarzania i obróbki żywności i ma na celu zapewnienie jej bezpieczeństwa od produkcji aż po dostawę. ISO 22000 łączy wymagania HACCP z ogólnym systemem zarządzania, podob- nym do ISO 9001, i kładzie nacisk na identy kowalność oraz szkolenie personelu w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Precyzyjne i niezawodne systemy ważenia i kontroli  rmy
Minebea Intec pomagają producentom żywności spełnić wy- magania normy ISO 22000. Dynamiczne wagi kontrolne mo- nitorują produkty w czasie rzeczywistym.
Zapewniają one, że wszystkie produkty mają prawidłową masę i natychmiast rozpoznają odchylenia. Wagi kontrolne zapewniają pełną identy kowalność poprzez rejestrowanie ważnych danych, takich jak masa, znacznik czasu i informacje o partii, które można wykorzystać do dokumentacji i analizy. W przypadku problemów z jakością, zebrane dane umożliwiają szybką identy kację produktów i partii, których one dotyczą.
Wraz z wprowadzeniem nowego interfejsu Blue HMI dla wag kontrolnych, Minebea Intec ustanawia nowy standard w zakresie łatwości obsługi i zwiększonej wydajności. Ten za- awansowany interfejs użytkownika oferuje wiele inteligentnych funkcji optymalizujących procesy produkcyjne.
Niezależnie od tego, czy chodzi o zaprogramowanie nowe- go produktu czy dostosowanie parametrów linii - Blue HMI sprawia, że praca z wagami kontrolnymi jest łatwiejsza i wy- dajniejsza. „Koncepcja Blue HMI opiera się na tym, co wiemy z naszej codziennej pracy z zaawansowanymi urządzeniami.
Intuicyjne menu i zoptymalizowane przepływy pracy znacznie upraszczają obsługę i skracają okres zapoznawania się z urządzeniem” - mówi Lars-Henrik Bierwirth, Global Product Manager w Minebea Intec. Wagi dynamiczne często znajdują się w krytycznym punkcie kontroli na końcu linii produkcyj- nej.
Zintegrowana funkcja ogólnej efektywność sprzętu zapew- nia jasny przegląd wydajności linii jako całości. Istnieją rów- nież specjalne wagi ze zintegrowanym detektorem metali, które sprawdzają produkty także pod kątem zanieczyszczeń. Dzięki szerokiej gamie interfejsów, Blue HMI oferuje klientom jeszcze większy potencjał do automatyzacji i optymalizacji procesów.
Oprogramowanie dla pełnej identyfikowalności i zarządzania recepturami
Oprócz wysokiej jakości urządzeń, Minebea Intec oferuje rów- nież wysokiej jakości oprogramowanie wagowe i kontrolne. Program SPC@Enterprise wspiera identy kowalność poprzez gromadzenie i centralne przechowywanie danych produkcyj- nych z wag dynamicznych i statycznych, detektorów metali i systemów kontroli rentgenowskiej. Dane te mogą być wy- korzystane w przypadku problemów z jakością i umożliwiają szybką identy kację produktów, których one dotyczą. System wykrywa odchylenia na wczesnym etapie, minimalizując w ten sposób ryzyko wycofania produktu z rynku i podnosząc jego jakość. Dzięki płynnej integracji z systemami ERP, SPC@En- terprise optymalizuje dostęp do danych w całym łańcuchu pro- dukcyjnym.
Oprogramowanie ProRecipe XT® jest przeznaczone do ręcznych i półautomatycznych procesów recepturowania. ProRecipe XT® zapewnia precyzyjne dozowanie i monitoruje wszystkie etapy - od małych partii do złożonych receptur wie- loskładnikowych. Oprogramowanie to szczególnie sprawdza się w branżach podlegających regulacjom prawnym, w których
INŻYNIERIA & UTRZYMANIE RUCHU – www.utrzymanieruchu.pl
I kwartał 2025 39


































































































   39   40   41   42   43