Aby uczynić maszyny i systemy w przemyśle spożywczym jeszcze bezpieczniejszymi, firma igus wprowadza nowy standard łożysk przegubowych igubal Food Contact (FC) z wysokowydajnym tworzywem sztucznym iglidur A181 jako materiałem czasz kulistych. Czasze te maja trzykrotnie wyższą odporność na zużycie niż poprzednik iglidur FC180, kosztują 25% mniej i jest bezsmarowe, bezobsługowe, higieniczne i zgodne z FDA i EU 10/2011.
„Czy jest jeszcze coś, co możemy zjeść, nie martwiąc się?” – coraz więcej konsumentów zadaje to pytanie w obliczu regularnego wycofywania produktów. Producenci żywności nieustannie zmagają się z niebezpiecznymi zanieczyszczeniami — często drobnymi odłamkami zepsutych elementów maszyn przetwórczych. „Rozlewnia, maszyna do przetwarzania mięsa lub system pakowania: producenci muszą stale poprawiać wytrzymałość i niezawodność sprzętu, jednocześnie zwiększając wykrywalność drobnych zanieczyszczeń”, mówi Dennis Steffen, Product Manager łożysk sferycznych igubal w firmie igus. „Wspieramy producentów w działaniach na rzecz optymalizacji bezpieczeństwa żywności, stale rozwijając asortyment łożysk przegubowych igubal FC o głowice przegubowe i łożyska stojakowe czy kołnierzowe. Naszą najnowszą innowacją jest czasza sferyczna wykonana z nowego materiału iglidur A181″.
Trzykrotnie wyższa odporność na zużycie przy zaledwie trzech czwartych ceny poprzedniej wersji
Obudowa przegubów igubal FC jest nadal wykonana z materiału igumid FC — wytrzymałego, odpornego na korozję, wysokowydajnego tworzywa sztucznego, które jest odporne na wilgoć, kwasy, zasady i promieniowanie UV. Ostatnio jednak czasza kulista umieszczona w obudowie została zmieniona z FC180 na iglidur A181 — następcę charakteryzującego się wysoką odpornością na zużycie. „Dzięki nowemu składowi materiału, czasza kulista jest do trzech razy bardziej odporna na zużycie na wałach ze stali nierdzewnej niż poprzednia wersja FC180”, mówi Steffen. „Dzięki temu ruchy w maszynie są jeszcze bezpieczniejsze i bardziej niezawodne”. Podobnie jak wszystkie produkty igus, łożyska sferyczne igubal udowadniają swoją wytrzymałość w licznych testach w laboratorium testowym firmy igus o powierzchni 3800 m2. Jednocześnie cena została obniżona o 25% — pozytywny efekt uboczny, który ułatwia wielu inżynierom mechanikom wymianę klasycznych systemów połączeń metalowych. „Przewaga cenowa jest teraz ogromna. igubal FC kosztuje do 85% mniej niż warianty ze stali nierdzewnej”.
Eliminacja smarów poprawia higienę maszyny i systemu
Jednak łożyska przegubowe igubal FC z nową czaszą kulistą A181 nie tylko kosztują mniej niż metalowe odpowiedniki, ale także poprawiają higienę maszyn i urządzeń w przemyśle spożywczym. W przeciwieństwie do metalowych łożysk sferycznych, nie wymagają zewnętrznego smaru, do którego może przywierać brud i kurz, tworząc lepkie osady i stwarzając potencjalne ryzyko zanieczyszczenia. Zamiast tego firma igus wprowadza do materiału stały środek smarny, który z czasem jest uwalniany automatycznie, zapewniając higieniczną pracę na sucho o niskim współczynniku tarcia. Zarówno obudowa, jak i nowy materiał czasz kulistych są zatem zgodne z wymogami FDA i UE 10/2011. „Atest FDA, z jednymi z najsurowszych wytycznych higienicznych na świecie, oraz zgodność z dyrektywą UE 10/2011 potwierdzają wysoki poziom higieny łożyska przegubowego” — mówi Steffen. Aby jeszcze bardziej poprawić higienę, zarówno obudowa łożyska, jak i czasza kulista są zabarwione na kolor niebieski, co ułatwia optyczne wykrycie w przypadku uszkodzenia maszyny. W materiale obudowy wbudowane są również odpowiednie dla żywności, wykrywalne dodatki. W sytuacjach awaryjnych pozwalają wykrywaczom metalu znaleźć nawet najdrobniejsze fragmenty — w zakresie jednej dziesiątej grama.