W Poznaniu odbyły się pierwsze Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego PAKFOOD. Przez cztery dni na 6,5 tys. m2 powierzchni Międzynarodowych Targów Poznańskich ofertę prezentowało niemal 200 wystawców z 18 krajów. Targi odwiedziły 34 tysiące zwiedzających (licząc razem z targami Polagra-Food).
W targach brały udział firmy oferujące maszyny do pakowania, maszyny do produkcji opakowań oraz producenci różnorodnych opakowań. Byli również przedstawiciele firm projektujących opakowania i robiących różnego rodzaju nadruki.
W czasie targów PAKFOOD miał swoją premierę „Dzień Opakowań” ustanowiony przez Walne Zgromadzenie Członków Polskiej Izby Opakowań. Dużym zainteresowaniem uczestników targów cieszyły się wydarzenia przygotowane we współpracy z Polską Izbą Opakowań i Centralnym Ośrodkiem Badawczo -Rozwojowym Opakowań, a wśród nich cykl wykładów i prezentacji „Opakowania dla żywności – wyzwania i kierunki rozwoju” oraz sesja informacyjna pod hasłem „Co trzeba wiedzieć o opakowaniach dla żywności przed wprowadzeniem na rynek?”.
Niezwykle ciekawa była konferencja przygotowana przez wydawnictwo Polski Drukarz – „Opakowania przeznaczone do kontaktu z żywnością – projektowanie, druk, uszlachetnianie”.