Po trwającym ponad rok remoncie ThyssenKrupp wznowił pracę pieca nr 9 w zakładzie Duisburg – Hamborn. Wyłączenie i remont kolejnego ma nastąpić za kilka miesięcy. Obecnie ThyssenKrupp ma w Europie 4 pracujące piecie o łącznej mocy produkcyjnej ponad 11 mln ton rocznie.
Piec wyłączono wiosną ubiegłego roku. Modernizacja, obejmująca m.in. wymianę wykładziny ogniotrwałej i systemu chłodzenia kosztowała 38 mln EUR. W sumie wymieniono ok. 2400 ton materiałów ogniotrwałych. W przyszłym roku wyłączony i poddany obsłudze serwisowej zostanie piec nr 2 w zakładzie Duisburg – Schwelgern.
Piec nr 9 został zbudowany w roku 1962 i powiększony do obecnych rozmiarów w roku 1987. Do dziś wyprodukował w sumie ok. 40 mln ton surówki. Znajdujący się w tym samym zakładzie piec nr 8 został oddany do użytku w roku 2007.
W sumie ThyssenKrupp Steel Europe dysponuje czterema piecami. Piece nr 8 i 9 w Duisburgu – Hamborn wytwarzają łącznie 3,7 mln ton surówki rocznie, natomiast piece nr 1 i 2 w Duisburgu – są niemal dwukrotnie większe i mogą produkować rocznie do 7,7 mln ton.