Aby stawić czoło specjalnym wyzwaniom w branży spożywczej, firma Klϋber Lubrication stworzyła nowe, wysokowydajne oleje do łańcuchów Klüberfood NH1 CH 2 Plus. Seria obejmuje syntetyczne oleje do łańcuchów przystosowane do pracy w wysokich temperaturach oraz specjalne oleje bazowe zapewniające niezawodne smarowanie w wysokich temperaturach.
Nowe oleje używane są w gorącym środowisku pracy, gdzie temperatury dochodzą do 250°C, często występującej przy masowej produkcji pieczywa, takiego jak chleb, ciastka, pizza, płatki zbożowe lub tortilla.
„Nawet bardzo dobre oleje do łańcuchów sięgają granic swoich możliwości, gdy temperatury i prędkość linii piekarniczych w piekarniach przemysłowych muszą zostać zwiększone“, mówi Aldemir Oliveira, menedżer ds. globalnego rynku spożywczego w firmie Klüber Lubrication. „Z tym problemem spotykaliśmy się w szczególności wtedy, gdy nasi klienci poszerzali swoją ofertę o nowe pieczywo, które wymagało zastosowania innych parametrów procesowych na ich linii produkcyjnej. W takich sytuacjach rozwiązaniem są nasze nowe oleje do łańcuchów..“
Dzięki specjalnemu olejowi bazowemu i dodatkom seria olejów Klüberfood NH1 CH 2 Plus wyróżnia się bardzo dobrą ochroną przed zużyciem. Nowa seria charakteryzuje się niskimi stratami na skutek parowania oraz wysoką stabilnością utleniania przy zoptymalizowanej częstotliwości smarowania i zmniejszonemu zużyciu oleju.
Ze względu na doskonałe właściwości ograniczające zużycie, mniej resztek i ograniczone wydzielanie oparów stosowanie serii olejów Klüberfood NH1 CH 2 Plus może przyczynić się do wydłużenia żywotności łańcuchów i zwiększenia niezawodności wyposażenia produkcyjnego i procesów produkcji.
Produkty z serii olejów Klüberfood NH1 CH 2 Plus są zgodne z normą ISO 21469 i zarejestrowane jako NSF H1; spełniają tym samym wymagania rozporządzeń FDA 21 CFR 178.3570. Oleje stworzono specjalnie na wypadek niezamierzonego kontaktu z produktem lub opakowaniem w branży spożywczej.
Seria olejów Klüberfood NH1 CH 2 Plus została opracowana do smarowania wszystkich rodzajów łańcuchów napędowych, kontrolnych i transportowych, przeznaczonych do pracy w wysokich temperaturach i przy dużych obciążeniach. W szczególności nadają się do stosowania w łańcuchach pracujących na niskich, średnich i wysokich obrotach, przy dekorowaniu puszek do napojów, w piecach piekarniczych oraz w innych łańcuchach pracujących w wysokich temperaturach w przemyśle spożywczym.
Źródło: Klueber