W październiku nastąpiło oficjalne otwarcie budowy nowego obiektu produkcyjnego firmy Nestle w Kaliszu. W kaliskiej fabryce koncern produkuje pod marką Winiary m.in. dania instant, sosy, majonezy czy zupy. Zakończenie wartej 16,7 mln CHF budowy planowane jest w maju 2010 r.
Produkująca wyroby spożywcze fabryka Winiary powstała w latach 40. XX wieku. W połowie 1995 r. zakład wszedł w skład szwajcarskiej firmy Nestlé, które przez niemal 15 lat poczyniło w fabryce wiele znaczących inwestycji.
Nowy budynek jest częścią tej długofalowej strategii. – Rozbudowa fabryki to nie tylko bardzo dobra informacja dla firmy, świadcząca o prężnym rozwoju, ale także pozytywny sygnał dla lokalnej społeczności – zauważa Markus Froehlich, dyrektor fabryki Winiary – Dzięki rozwojowi zwiększymy liczbę zatrudnienia, przyczyniając się do zmniejszenia bezrobocia w regionie. Projekt rozbudowy zakłada również współpracę z lokalnymi dostawcami.