Francuska firma Stefano Toselli oraz notowana na belgijskiej giełdzie Euronext spółka Ter Beke utworzyły w Polsce spółkę „The Pasta Food Company”, która będzie produkować i sprzedawać mrożone lasagne oraz dania z makaronem.
Spółka joint venture wybuduje zautomatyzowany zakład produkcyjnego w Opolu, który będzie produkować wyłącznie na rynki Europy Środkowo-Wschodniej. Zakład ma rozpocząć działalność w połowie 2013 r.
Wartość inwestycji szacuje się obecnie na poziomie ok. 80 mln zł. Zakład ma zatrudnić na początku ok. 50 nowych pracowników, a wraz z planowanym wzrostem produkcji zatrudnienie może się zwiększyć do 150-200 osób.
Doug Hamer, prezes Stefano Toselli przybliża szczegóły inwestycji: – The Pasta Food Company będzie się koncentrować na porcjach konsumenckich mrożonego dania Lasagna Bolognese w przyjaznych dla środowiska oraz wygodnych opakowaniach. Zdecydowaliśmy się stworzyć spółkę The Pasta Food Company w Polsce nie tylko dlatego, że jest to duży rynek konsumencki, ale również w związku z wykwalifikowaną siłą roboczą oraz panującym tutaj dynamicznym środowiskiem przyjaznym dla biznesu. Marc Hofman, dyrektor generalny Ter Beke ujawnia powody wyboru lokalizacji: – Zdecydowaliśmy się wybudować nasz zakład w Opolu w związku z jego centralnym, logistycznie strategicznym i dogodnym położeniem, dostępnością wykwalifikowanej kadry a także doskonałym i szerokim wsparciem ze strony władz Opola oraz Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.
Stefano Toselli to jeden z liderów na rynku mrożonych i głęboko mrożonych lasagne. Spółka istnieje od 1981 r., a jej produkty dostępne są w 25 krajach europejskich. Ter Beke jest innowacyjną belgijską grupą działającą w sektorze świeżej żywności i prowadzącą sprzedaż w 10 krajach Europy. Posiada 9 zakładów produkcyjnych w Belgii, Holandii i Francji i zatrudnia ok. 1800 osób. W 2010 r. obrót Ter Beke wyniósł 402 mln EUR. (The Pasta Food Company)
Wizualizacja zakładu