Utrzymanie czystości i higienicznych warunków produkcji w przemyśle spożywczym powinno być sprawą priorytetową nie tylko dla producentów żywności, lecz także dla dostawców maszyn i urządzeń do tej gałęzi przemysłu. Dlatego też firma Enitra jako dystrybutor elementów napędu i transportu, wychodząc naprzeciw potrzebom swoich klientów, już w 2002 roku wprowadziła w konfekcjonowaniu taśm dla przemysłu spożywczego elementy systemu HACCP – Higiena Plus.
Wysoki standard zdrowotny nowoczesnego przemysłu spożywczego utrzymywany jest dzięki zachowaniu szczególnej czystości przy wytwarzaniu produktów. Jednak za pomocą standardowego czyszczenia nie można zwalczyć mikroorganizmów, które osadzają się na powierzchniach taśm transportujących, szczególnie w miejscach uszkodzonych. Enitra nawiązała współpracę z czołówką światowych producentów taśm transportujących i znalazła rozwiązanie tych problemów – taśmy antymikrobowe. Nowe taśmy, zawierające antymikrobowy specyfik, to między innymi taśmy z poliuretanu, oznaczone marką HyGuard®. Dzięki specyficznej, zwartej konstrukcji stały się one skuteczną barierą dla szybko rozmnażającej się flory bakteryjnej nie tylko na gładkiej powierzchni taśm, lecz także tam, gdzie znajdują się uszkodzenia.
Drugim często pojawiającym się problemem jest przywieranie transportowanego produktu do taśmy. Rozwiązanie Enitra znalazła wprowadzając do swojego programu sprzedaży kolejną serię produktów o nazwie Cleanline (czysta seria – samooczyszczająca się). Taśmy z tej serii produkowane są z modyfikowanych poliolefin. Dzięki specjalnej budowie mają szczególnie gładką powierzchnię, o doskonałych właściwościach oddzielających, zbliżonych do właściwości taśm z powłoką silikonową. Polegają one przede wszystkim na tym, że transportowany produkt nie tylko dobrze przylega do taśmy, ale także z niej odchodzi. Taśmy z serii Cleanline dzięki swojej budowie nie sprawiają problemu z utrzymaniem czystości, a ich powierzchnia jest trwalsza i bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne od powłok silikonowych.
Państwowy Zakład Higieny na wniosek Enitry potwierdził wysoką jakość nowych produktów i dopuścił możliwość kontaktu z nieopakowanymi środkami spożywczymi, wydając świadectwo jakości zdrowotnej.