Carlsberg Polska zakończył instalację osiemnastu nowych tankofermentorów w Browarze Okocim, co pozwoliło na zwiększenie mocy produkcyjnych tego browaru do 400 000 hl miesięcznie.
Rozbudowa działu fermentacji w browarze trwała niemal rok. Projekt obejmował postawienie osiemnastu nowych tankofermentorów wraz z kompletną instalacją technologiczną i stacją mycia. Został zakończony w marcu br. Piwo z osiemnastu nowych tankofermentorów o pojemności 5 500 hl rozlewane jest już do butelek, puszek i beczek KEG
Nowe zbiorniki dołączyły do siedemnastu dotychczasowych tankofermentorów o całkowitej pojemności 5,050 hl i dwunastu tanków o pojemności 2 500 hl. Będą one wykorzystywane zarówno do fermentacji, jak i dojrzewania piwa.
– Realizacja projektu rozbudowy pozwoliła Browarowi Okocim na zwiększenie mocy produkcyjnych do 400 000 hl miesięcznie – mówi Tomasz Malec, dyrektor Browaru Okocim. – Nowooddana instalacja spełnia najwyższe standardy jakościowe. Istotny jest dla nas także aspekt ekologiczny naszych inwestycji. Dlatego jednocześnie zmodernizowana została instalacja chłodnicza, z wykorzystaniem najnowszych rozwiązań w dziedzinie poszanowania energii – dodaje Tomasz Malec.
W ostatnich siedmiu latach przeprowadzono szereg prac modernizacyjnych i inwestycyjnych, które w efekcie pozwalały Browarowi Okocim systematycznie zwiększać moce produkcyjne. Wartość inwestycji w latach 2002-2007 wyniosła 213,4 mln zł., a w samym 2008 roku 49,9 mln zł. W bieżącym roku i na kolejne dwa lata budżet inwestycyjny został zaplanowany na poziomie 95 mln zł. Dzięki tym działaniom roczne moce produkcyjne browaru wzrosły niemal trzykrotnie z 1,3 mln hl do 3,6 mln hl piwa.
Oprócz instalacji osiemnastu nowych tankofermentorów, jednymi z ważniejszych projektów inwestycyjnych browaru w ostatnich latach były:
- w 2007 roku – modernizacja warzelni w zabytkowym obiekcie, pamiętającym czasy założycieli browaru – Goetzów-Okocimskich
- w 2007 roku – rozbudowa magazynów o łącznej powierzchni 1,7 ha, mogących pomieścić 105 tys. hl piwa
- w 2006 roku – instalacja trzeciej linii butelkowej o wydajności rozlewu 55 000 butelek na godz. w hali o powierzchni 3 000 m kw.
- w 2008 roku – rozbudowa stacji tanków, dzięki zainstalowaniu czterech dodatkowych zbiorników o pojemności 1 500 hl obecnie łączna ilość dwunastu tanków pośredniczących zwiększa możliwości browaru w przechowywaniu piwa luzem do pojemności 25 200 hl.